VAE & Oman (cruise)

Wij zijn niet in NL

 

Wij zijn nu in

Nederland

Cruise VAE en Oman

 

 

Ja, we gaan cruisen. En nee, we schamen ons er niet voor.

Twee van de meest gehoorde reacties op onze aankomende vakantie zijn:

"Gaan jullie cruisen? Hoe komen jullie dáár nu bij?!" en "Cruisen is toch voor oude mensen?"

Oké, het is totaal iets anders dan backpacken door Azië, rondtrekken door Australië of touren door USA. Maar zeker niet minder interessant. Zeker niet door het gebied waar wij gaan varen: Oman, Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein.`All inclusive meets sightseeing`. Best of both worlds?

Op ontdekkingstocht gaan, is niet leeftijdsgebonden. Het lijkt ons bijzonder om zo`n drijvende stad mee te maken; een wereld op zich. Van haven tot haven, iedere dag een andere stad en omgeving om te ontdekken, terwijl we `s nachts de Golf van Oman bedwingen. Kamelenmarkten, oases, overnachten in de woestijn, jeepsafari`s, dadelpalmen en souks. We gaan elf van die duizend-en-één nachten meemaken. En daar hebben we onwijs veel zin in!!

 

Door de ongeregeldheden in het Midden Oosten brengen we geen bezoek aan Bahrein, maar spenderen een extra dag in Oman!

1 Vliegreis Amsterdam - Dubai

2 Dubai (VAE)

3 Dubai + inscheping

4 Dubai + varen

5 Muscat (Oman)

6 Muscat + varen

7 Fujairah (VAE)

8 Abu Dhabi (VAE)

9 Dubai

10 Dubai

11 Vliegreis Dubai - Amsterdam

 

2011

18.03.2011 »

Dubaiaanse lichtjes

We vertrekken vroeg van huis en zijn ruim op tijd op Schiphol. We vliegen vandaag met de Indonesische maatschappij Garuda naar de Emiraten. De vlucht verloopt soepeltjes. We kijken weer de laatste films op de privé schermpjes. Ideaal! Het is 6 uur vliegen naar Dubai. Onderweg zien we niet veel: of wolken of woestijn.

Als we de landing gaan inzetten, is er helemaal weinig te zien, want het is inmiddels donker. Met 3 uur tijdsverschil vliegen we de avond in. Dan heel veel lichtjes , dat moet Dubai zijn! Het is niet moeilijk het hoogste gebouw van de wereld te onderscheiden van de rest van de lichten.

Op de luchthaven worden we verwelkomt met de oproep tot het avondgebed en een lange rij voor de paspoortcontrole. Met een stempel in de paspoorten en de koffers lopen we de warme buitenlucht in. We worden door de lokale agent van onze reisorganisatie naar een verzamelplek gewezen. Er is een speciale ontmoetingsplek voor alleen vrouwen. Als een aantal mannen van onze groep deze grens overschrijden, worden ze hier vriendelijk op gewezen door het luchthavenpersoneel.

Onze bus komt al snel aanrijden. De band van de aanhangwagen waar de bagage ingaat, is `halfleeg`. Maar de positieve buschauffeur ziet dit als `halfvol` en besluit toch hiermee de weg op te gaan. Na een tijdje rijden, begint de kar zo te schudden en te wiebelen, dat zelfs de chauffeur er geen positieve draai meer aan kan geven. Pech langs de weg! Al snel komt er een nieuwe bus die ons alsnog bij het hotel aflevert.

Hotel Seaview heeft een indrukwekkende lobby. Na een lekker koud glas mangosap als welkomstdrankje gaan we onze kamer opzoeken. We hebben uitzicht op de Burj Khalifa! We gaan nog even de straat op om een supermarktje op te zoeken voor een drankje en hapje op de kamer. We maken een planning voor morgen en dan onder de wol!

 

19.03.2011 »

Nieuw Dubai

We verlengen de nacht door de wekker een uurtje te verzetten. Gisteren is het een lange dag geweest. Na het ontbijt regelen we een taxi die ons afzet bij het dichstbijzijnde metrostation.

Het metrostation ziet er spiksplinternieuw uit! De vloeren glanzen, mooie kunstwerken en het is alles behalve druk. We kopen een dagkaart en zijn nu helemaal flexibel. We kunnen vandaag met deze kaart onbeperkt in de bus en metro en daarnaast staan de taxi`s overal ter beschikking. We zitten zo`n half uur in de metro (bovengronds) en zien gelijk al veel van de stad.

De stad doet een beetje kleurloos aan, alle huizen zijn wit of hebben een zandkleur. Het enige wat kleur geeft, zijn de aangelegde bloemenperken in de bermen. En vrijwel geen hoogbouw, op de financiële districten na dan. Ook wordt er heel veel gebouwd. Op elke hoek van de straat wordt er wel weer iets uit de grond gestampt.

Bij de Mall of the Emirates stappen we uit. Want wat ga je het allereerste ondernemen als je aankomt in de woestijn? Juist! We gaan skiën!! Deze indoorskibaan met 2 pistes en heuse 4 persoons stoeltjeslift mag niet op deze vakantie ontbreken. Toch nog een beetje wintersport dit jaar! We worden voorzien van sokken, broek, ski jack, skischoenen en ski`s. Alleen de handschoenen ontbreken nog. Cool als we zijn, gaan we het zonder proberen. Want we zijn in de woestijn. Hoe koud zou het nou echt zijn? Want die broek en het ski jack zijn ook al flinterdun. Dus.

Hele rare gewaarwording, zo in de sneeuw. Voor het raam staan de mensen in zomerkleding de sneeuw- avonturiers te bekijken. We vermaken ons prima! En zie daar in de lift traditioneel geklede mannen. Bizar! Uiteindelijk beginnen onze handen zo langzamerhand in ijsklompen te veranderen, hmmmm... Toch niet zo heel warm in de woestijn...

We eten wat in de foodcourt van de mall en gaan vervolgens richting strand. We nemen de taxi en stappen uit bij 7 sterren hotel Burj Al Arab. Je komt hier echt de poorten niet binnen zonder reservering. Dus we bekijken het enorme gebouw vanaf de openbare weg. We nemen vervolgens de bus naar het strand. De gebouwen zijn hier zo groot, dat je je snel vergist in de afstanden, wat we uiteindelijk weer gaan voelen in de voeten. De bushaltes zijn hier echt fantastisch: mét airconditioning! In de bus is ook weer een apart gedeelte bestemd voor de vrouwelijke passagiers.

Op het strand staat een verkoelende bries. Even met de voetjes in het water. Een uur geleden stonden we nog met de voeten in de sneeuw! Het is heerlijk even op het strand te staan.

Daarna via de taxi en metro weer naar een ander prestige projectje van de Emirati: de Burj Khalifa. Deze 828 meter hoge toren is de hoogste ter wereld. We hebben in Nederland al tickets gereserveerd en dat is maar goed ook, want alles is al volgeboekt. Ze laten maar een bepaald aantal mensen per uur/dag naar boven. Helaas kunnen we niet op bijna een kilometer hoogte van het uitzicht genieten. De lift blijft steken op verdieping 124. Ook hoog genoeg hoor, die 424 meter. En het uitzicht is magnifique! De mensen zijn veranderd in mieren en de auto`s in dinky toys. We blijven hangen tot de zon onder gaat, de lampjes in Dubai worden aangedaan. Beneden bij (weer) een grote mall, begint het spektakel van de dansende fonteinen. Mooi vanaf de grond, maar zeker ook vanuit de lucht. Dus we blijven nog langer hangen.

We eten op straat bij een shawarma tentje. Lekker hoor! Bij het hotel drinken we in het Rooftop Café nog een biertje. Alcohol is een zeldzaam goed hier in het Midden Oosten. Dus ook een beetje domme vraag van ondergetekende om toch te vragen naar het lokale bier...

Vanaf het dak hebben we uitzicht op de haven en zien ons onderkomen voor de komende week al liggen!

 

20.03.2011 »

Oud Dubai

Gisteren hebben we net nieuwe Dubai bezocht, vandaag gaan we het oude Dubai verkennen.

Met de taxi worden we langs de Dubai Creek afgezet. We worden gelijk enthousiast. Nu al een wereld van verschil met de luxe en nieuwigheid van gisteren. Met een houten bootje (abras) worden we naar de overkant gevaren. Wat is het water helder en blauw! Enorme houten boten worden volgeladen en de abras zigzaggen over de Creek.

Aan de overkant is het helemaal een andere wereld met gisteren. Het is kleurrijker, drukker en veel winkeltjes. Tijd om te gaan slenteren! We duiken een steegje in en ontdekken de wijk. Magazijnen kennen ze hier niet, want alle winkeltjes zijn volgestampt met dekens, stoffen, kleden en tshirts. Als niets meer in de winkel past, dan stallen ze het op de stoep.

De `Gold Souk` en de `Spice Souk` vallen een beetje tegen. Uit alle hoeken worden handtassen, horloges en waterpijpen aangeboden. En alles ziet er hetzelfde uit. Zagen we daar een label met `Made in China`? Dus we lopen via een alternatieve, zelfbedachte route verder. We drinken een sapje langs de waterkant en gaan dan weer de boot op voor de overtocht.

Het is 2 uur en dan zijn inmiddels de meeste winkels gesloten tot een uur of 4. We strijken neer op een pleintje omringd met kunstprojecten. Heerlijk onder boom chillen we in de schaduw. Meerdere mensen volgens ons voorbeeld en al snel ligt iedereen hier op de krukjes te rusten.

Als we zijn uitgerust en het oproep tot gebed schalmt weer uit de speakers van de minaretten, dan nemen we weer de benenwagen. Het oproep van gebed draagt wel bij aan de sfeer van het Midden Oosten. Een deel van de bevolking loopt in traditionele kledij. De heren dragen spierwitte dishdashas (lange jurken) en een deel van de vrouwen dragen zwarte gewaden (abeyya) al dan niet volledig gesluierd op de veelal prachtig opgemaakte ogen na. De mensen zijn vriendelijk en beleefd.

Op straten zijn het opvallend schoon. En er rijden veel grote auto`s rond. Welke ze vervolgens stationair laten lopen als iemand van het gezelschap boodschappen gaat doen. De meeste lokale mensen uit de Emiraten hebben het volgens mij wel goed. Ze houden van veel goud, glitters en luxe en lopen daar ook mee te koop. Ook zien we regelmatig gezinnen met een nanny of met een `loopjongen` die de aankopen voor ze dragen.

In de supermarkt halen we nog wat water en frisdrank om mee te nemen op de boot. Dat is `illegaal`, maar we gaan het proberen. Na een energiedrankje gaan we uiteindelijk terug naar het hotel.

We kunnen eindelijk hier op internet (tegen betaling). Er zijn wel internetcafé`s hier te vinden, maar deze zijn we nooit tegen gekomen op het juiste moment. Restaurants en hotels hebben hun internet beveiligd zodat alleen gasten hier gebruik van kunnen maken. Hoe modern ook de stad is, gratis wifi in cafés voor klanten kennen ze niet.

 

 

COSTA DELIZIOSA LOGBOEK

> Orchidea Dek 9, Muscadins Self Service Restaurant - 19.40u

Alhoewel de haven op nog geen 500 meter hemelsbreed bij ons hotel vandaag lag, hebben we er toch een kwartier over om er te komen. Dit door al het eenrichtingsverkeer.

We komen als eerste aan in de cruise terminal. Onze bagage wordt gescand en de paspoorten worden ingenomen. Die zien we pas aan het einde van de vakantie weer terug. Alles gaat heel snel en is heel onduidelijk. Er wordt ons niets verteld wat er gaat gebeuren of wat de vervolgstappen zijn. Voor we het eigenlijk beseffen, zitten we dus aan boord aan de pizza en het bier. We hebben uitzicht op de skyline van Dubai. Wat onwerkelijk allemaal.

Hier zitten we dan dus in het buffetrestaurant van de Costa Deliziosa. Wat is het laatste uur snel gegaan! We beseffen het zelf nog niet eens!

Het personeel in het buffetrestaurant is heel vriendelijk en beleefd. Hier vernemen we hoe laat de kamers klaar zijn en hoe alles werkt. Met een gevulde maag is het tijd om onze hut op te zoeken.

> Ortensia Dek 6, hut 6351 - 20.50u

We vinden onze koffers weer terug op de kamer. We maken gelijk kennis met onze cabin steward Ryan. Linea recta lopen we door naar ons privé balkon. Dat wordt vast een veelvuldig bezochte plek komende week. Op bed ligt een hele rits aan informatie. Deze gaan we maar rustig eens doornemen. We vinden hier ook onze `Costa card`. Deze pas is gelinkt aan onze creditcard. En met deze card registreer je al je aankopen aan boord. Zo hoef je niet met geld rond te lopen. Wel zo makkelijk!

> Orchidea Dek 9, Lido Acqua Regina - 21.45u

Gewapend met een plattegrond en onze Costa Card gaan we het schip verkennen. We beginnen beneden en komen via de bibliotheek, casino, bar, theater en restaurant op het zwembad dek terecht. Hier doen we een drankje in de buitenlucht. De kapitein en een kleine selectie van zijn bemanning zitten naast ons aan een tafeltje.

> Ortensia Dek 6, hut 6351 - 22.17u

We zijn moe en snakken naar een douche. Dus trekken we ons terug op de kamer. We lezen nog even de boordkrant `Today` die net is bezorgd en krijgen daardoor goed inzicht wat er allemaal is te doen morgen.

Hierin vind je informatie over bijvoorbeeld dag- en avondprogramma, de havenagent van die dag en excursie informatie. Erg handig! Eveneens ontvangen we elke dag een krantje met daarin een samenvatting van de gebeurtenissen in de wereld.

In deze eerste Today- krant lezen we o.a. het vaarschema voor komende week, de havenagent in Dubai, de cocktail van de dag en een hele lijst aan activiteiten voor morgen. Deze lijst varieert van een kennisquiz tot dansles en van een knutselhoekje tot een zangvoorstelling in het theater.

Wat we precies allemaal gaan doen, zien we wel. We weten wel dat we ons niet hoeven te vervelen komende week.

Voor nu: weltrusten!

 

21.03.2011 »

 

COSTA DELIZIOSA LOGBOEK

All on board!

> Orchidea dek 9, Muscadins Self Service Restaurant

Ondanks dat we de hele ochtend nog in de haven blijven liggen, hebben we geen puf om nog de stad in te gaan. We pakken het ontbijt mee voor de uitslapers. Laat ontbijt, vroege lunch, het is maar net welke draai je er aan geeft.

Buiten op het achterdek is het al druk. De tafels op het terras zijn allemaal bezet. Zo ook de meeste ligbedjes rond het zwembad. We drinken water en een sapje op een bankje en hebben hierbij gelegenheid onze mede cruisers eens goed te observeren.

Laten we de vooroordelen maar gelijk bevestigen: ja, we zijn één van de jongsten aan boord. Maar het is zeker geen `grijze` cruise. Veel Italianen en Duitsers. De laatste categorie is te herkennen aan de rode keycords met `Musikstad'. Welke ze dan ook trouw de hele dag omhebben. Volgens mijn slapen ze er zelfs nog mee.

Het personeel aan boord is veelvuldig aanwezig. Verhouding crewlid-passagier is 1 op 3. Ook al hebben we alleen gisteravond het buffet en vanochtend het late ontbijt meegemaakt. We kunnen nu wel al constateren dat alles in overvloed aanwezig is.

> Fuxia dek 11, 12.16u

Vertrek is aangekondigd rond 1 uur. Ruim voor deze tijd nemen we al plaats op het uitzichtsdek. We zitten heerlijk in het zonnetje van de indrukwekkende skyline van Dubai te genieten. Als we eenmaal het animatie team de `Bye, Bye Dubai`-fitness work out in het zwembad horen inzetten, weten we dat we bijna gaan. We zien de laatste loopplank aan boord getrokken worden en zonder waarschuwing verplaatst het schip zich zijwaarts bij de kade vandaan. Daar gaan we!

Als we vooruit varen, dan luidt de kapitein ook de scheepshoorn. Zusterschip de Costa Luminosa ligt naast ons aan de kade en groet ons terug met de scheephoorn. Dit gaat een tijdje over en weer en dan kiezen we het ruime sop. We ploffen neer op het achtersteven met een koud glas bier. We zien de stad steeds kleiner en kleiner worden.

> Azalea dek 3, munster station A - 15.00u

7 x kort, 1x lang. Dat is het signaal dat aangeeft dat de evacuatie oefening plaatsvindt. Grappig om een keer mee te maken! Met de knaloranje reddingsvesten om, worden we vanuit onze hut naar dek 3 gewezen. Hier stellen we ons op in rijen van 5. Vrouwen voor, mannen achter. Gelukkig staan we in de schaduw, want de uitleg van de evacuatie procedure wordt in 8 verschillende talen omgeroepen. Na een half uur mag het reddingsvest weer af en kunnen we weer doen wat we willen.

> Azalea dek 3, Excite Piano bar - 15.45u

De bijeenkomst van de Nederlandse hostess aan boord schijnt belangrijk te zijn om heen te gaan. Dus wij dagen braaf op. De presentatie is niet echt om enthousiast over te worden. De hostess is redelijk negatief over bepaalde excursies en over Costa. Waarom was het nou zo belangrijk om hier bij te zijn? Later komen we erachter dat de hele uitleg op camera is opgenomen en op de televisie in de hut wordt vertoond.

> Azalea dek 3, Albatros restaurant - 20.28u

Voor het avondeten kan je natuurlijk altijd gaan voor het buffet, maar er is voor iedereen aan boord een tafelindeling gemaakt voor het diner in het à la carte restaurant. Deze zitting geldt voor de rest van de cruise. We zijn blij, want we zijn ingedeeld voor de 2e zitting (20.30u). Dat sluit heel goed aan op ons cruise-ritme. We zijn benieuwd naar de indeling. We weten niet met hoeveel mensen we aan tafel komen te zitten.

Wij nemen als eerste plaats aan tafel 28. Er moeten nog 4 volgen. We maken al snel kennis met een stel uit Zevenbergen en één uit Hoogeveen. Na 5 minuten weten we al dat het een gezellige week gaat worden!

Het eten is goed. We hebben keuze uit verschillende voor-, tussen-, hoofd-, naast- en nagerechten. Als er niet iets tussen zit van je gading, dan kan je altijd nog in de sectie `altijd beschikbaar` een aantal gerechten kiezen.

Na het eten lopen we nog een rondje over het dek en trekken ons vervolgens terug op de hut.

 

22.03.2011 »

COSTA DELIZIOSA LOGBOEK

> Ortensia Dek 6, hut 6351 - 09.00u

Wat is dat toch? We zijn bekaf als de wekker gaat, dus blijven weer langer liggen. We hebben inmiddels wel al naar buiten gespiekt en we zijn goed aangekomen in Muscat!

> Orchidea Dek 9, Lido Acqua Regina

We ontbijten op het buitendek in de zon. Leuk zo met de hoofdstad van Oman op de achtergrond! Het is nu al hartstikke warm in de zon. Zonder zonnebril en zonnebrand hoeven we echt niet op pad te gaan.

Mooi Muscat

Met het gratis en verplichte pendelbusje worden we naar het toegangshek van de haven gereden. Het is namelijk niet toegestaan zelf door de haven te lopen. Bij het van boord gaan, ontvangen we een havenpasje, dat dient als toegangsbewijs. Dit is dus de enige douaneformaliteit aan de havenpoort.

Achter de poort barst het van de taxi`s. We zien op een afstandje al een taxi chauffeur grappig naar ons zwaaien. Dus we lopen de hele meute voorbij en onderhandelen met deze man, Amir heet hij. We weten ongeveer wat er allemaal te zien is, maar hebben niet echt een planning voor vandaag. Amir wel en we spreken een prijs af.

Allereerst scheurt Amir de snelweg op, want we hebben haast. We willen graag naar de Grand Mosque, maar hebben niet in de reisgids opgemerkt dat deze om 11 uur in de ochtend al sluit voor publiek. We hebben iets meer dan een half uur om er te komen. Amir vertelt ondertussen wat over de omgeving. We rijden langs verschillende ministeries en ambassades. Ook hier weer grote, glimmende en voornamelijk witte auto`s op de wegen, net als in Dubai. Toch oogt Muscat een stuk vriendelijker.

Amir vraagt of ik wel iets bij me heb om mijn hoofd mee te bedekken. Anders kom ik de moskee niet in. Gelukkig heb ik hier wel rekening mee gehouden en tover een sjaal uit de rugtas. Als ik helemaal bedekt ben van enkels tot pols en van schouders tot kruin, kunnen we het complex binnen. De tuinen zijn prachtig aangelegd. Amir loopt mee en bewijst zich ook als gids. Hij wijst ons waar we onze slippers kwijt kunnen en wijst ons dan de ingang van de gebedsruimte zelf.

Zag het er van buiten al indrukwekkend uit, van binnen vallen onze monden open van verbazing. Wat een enorme ruimte! In de koepel, die prachtig kleurrijk versierd is, hangt een kroonluchter van maat XXXL en glitters waar we u tegen zeggen. Het tapijt van 60 x 70 meter is ook indrukwekkend. Zeker als je bedenkt dat hier 600 vrouwen 4 jaar lang aan gewerkt hebben. We mogen dan ook niet op het tapijt lopen, maar op de speciaal neergelegde doeken die als pad dienen. Deze ruimte is eigenlijk alleen voor de heren, de dames hebben een aparte gebedsruimte.

Eenmaal buiten schuiven we onze slippers weer aan de voeten en lopen een rondje. Indrukwekkend al dat marmer en die immense poorten. Amir laat nog de wasruimtes zien en dan springen we weer in de taxi. Geen idee wat er als volgende op het progamma staat.

Amir is aangenaam gezelschap en vertelt wat over zijn leven. Hij is technicus is in de luchtmacht en hij heeft nu 30 dagen vakantie. Omdat hij 7 (!) kinderen heeft, klust hij bij als taxichauffeur.

De volgende stop is Al-Bustan Palace Hotel. Hier overnachten de bekende en rijke mensen als ze een bezoek brengen aan Oman. De lobby is groot. Heel groot.

Volgende stop: het paleis van Sultan Qaboos. Het paleis ziet er totaal niet uit zoals ik had verwacht van een Oosters paleis. Of zal ik daarvoor te vaak Aladdin hebben gekeken? Echt een opmerkelijk gebouw met een prachtige ligging in de baai. De bijgebouwen lijken eindeloos.

We laten ons in Mutrah afzetten. Is dit nog steeds de hoofdstad? Het lijkt meer een vissersdorpje. Onze boot ligt hier in de haven en vanaf de souk (markt) is het 10 minuten lopen naar de pendelbus voor de boot. Dus we nemen afscheid van Amir en bedanken en betalen hem voor de goede begeleiding.

In de souk, zien we de meeste winkels net de luiken sluiten. Dus wij besluiten dat we ook een pauze nemen van de warmte, want het is bijna 40 graden. We lopen terug naar het schip en gaan na het lunchbuffet lekker een duik in het water nemen. Heerlijk verkoelend!

Tegen een uur of 5 gaan we weer wandelend op pad. En de stad is echt weer tot leven gekomen. We verdwalen in de nauwe steegjes. Mensen kijken op als ze ons zien lopen. We worden hartelijk begroet en mensen poseren maar al te graag voor de camera. Gelukkig heeft Amir ons wat Arabische begroetingen geleerd. We blijven even kijken bij een groepje kinderen wat cricket aan het spelen is. Fanatiek dat ze zijn!

De zon gaat onder en de lampjes in de stad ontbranden. Dit is hoe we ons die mysterieuze Arabische avonden hadden voorgesteld. In de souk branden ze wierook en de Omani zijn allemaal traditioneel gekleed. De souk met allerlei kleuren zijn een lust voor het oog. Juist in de kleine zijgangen van de souk vinden we de allerleukste winkeltjes. De verkopers zijn alles behalve opdringerig. Hele straatjes vol kleermakers die de prachtigste jurken op display hebben. Op de pleinen hebben mannen met typische Omaanse hoedjes zich verzamelt om de dag door te nemen.

 

COSTA DELIZIOSA LOGBOEK

> Gardenia dek 2, Albatros restaurant - 20.30u

We nemen weer plaats aan tafel 28 voor het diner. Al snel sluiten de Brabanders en de Drenthenaren ook weer aan. Halverwege het diner gaat plotseling het licht uit en hebben alle obers zich aan het begin van het restaurant verzameld om in polonaise door het restaurant te lopen. Als een sliert wurmen ze zich door de wirwar van tafels door. Dan schalt de Macarena door de speakers en gaat een deel van de bediening helemaal los.

Een deel van het etende publiek houdt hun gezicht star op hun bord gericht, het andere deel zwaait fanatiek met de servetten. Na deze act gaat iedereen weer aan het werk alsof er niets gebeurd is. Met zoveel gezelligheid vliegt de tijd. De tranen biggelen over onze wangen van het lachen door de verhalen van onze tafelgenoten. We zijn dan ook één van de laatsten die het restaurant uiteindelijk verlaten.

Gardenia dek 2, Grand Bar Mirabilis - 22.45u

We besluiten met z`n zessen nog een after diner drink te gaan doen. Gisteren hebben we smakelijk gelachen om een vrouwelijke danswedstrijd, dus hopen dat er ook vandaag weer iets te zien valt. Maar dat ze vandaag een stijldans- avond hebben gepland, valt niet echt in dat straatje. Toch blijven we hangen en kijken naar de verschillende dansstijlen die de (voornamelijk Duitse) cruisers onder de knie hebben. Als er uiteindelijk een soort linedance-achtig pasje wordt ingezet, doen we toch ook even een dappere poging om aan te sluiten.

We verlaten het gezelschap als eerste. Het is iets na middernacht en de disco laat nog even op zich wachten. We geven er de brui aan. Misschien dat we morgenochtend nog even het stadje inwillen. Met een grote glimlach op de mond vallen we in slaap. Wat was het een leuke dag vandaag!!

23.03.2011 »

COSTA DELIZIOSA LOGBOEK

 

> Ortensia dek 6, hut 6351 - 8.45u

De wekker. Ik ben al klaar wakker, maar Alfred slaapt nog lekker door. Ik besluit om toch deze ochtend nog aan wal te gaan. Dus in het donker wat kleding uit de kast trekken, geld, zonnebril en camera mee en GO!

Marhaba (Hallo) Muscat

Als eerste bezoek ik de nabij gelegen vismarkt. Als vrouw alleen op stap in een Arabische stad leek een beproeving, maar het tegendeel is waar. Je wordt helemaal niet lastig gevallen en als ik geïnteresseerd bij bepaalde opmerkelijke vissoorten sta te kijken, word er gelijk verteld om welke soorten het gaat en of ik er niet gelijk een foto van wil maken? Erg leuk allemaal. Zo zie ik barracuda`s, papegaaienvissen en zelfs haaienvinnen liggen. Achterin de overdekte markt hakken een groep mannen de vissen op verzoek in de gewenste porties. De schubben vliegen in het rond.

Naast de vismarkt ligt een groentemarktje. Ook hier wordt mij weer van alles uitgelegd. Hoe ik bijvoorbeeld een lekkere maaltijd maak van gedroogde sardientjes, rijst en limoen.

Dan loop ik langs het water weer richting de souk. Een man die net verse vis heeft gekocht, spreekt me aan omdat hij meer details van de boot wilt. Hij heeft ze wel groter gezien zegt hij. Als ik hem er wat meer over verteld heb, versnelt hij zijn pas weer.

Inmiddels is het al 36 graden weer en het zweet gutst me over de rug. Ik koop een flesje koud water bij een koffiebarretje en duik dan de koelte van de souk in waar ik gelijk een schoolklas tegen het lijf loop. In de souk lopen vanochtend bijna alleen maar Omani vrouwen. Ik slenter rond en koop nog wat souvenirs. Uiteindelijk vind ik de uitgang weer en loop terug naar de boot.

Het is inmiddels al 11 uur en de boot vertrekt over 2 uur. Als ik bij de havenpoort aankom is het druk. De taxichauffeurs staan weer te dringen bij de poort. Er is namelijk net een nieuw schip gearriveerd en dat betekent een verse lading toeristen!

 

 

DELIZIOSA LOGBOEK

> Ortensia dek 9, hut 6351 - 11.15u

Alfred is inmiddels ook ontwaakt en zit te lezen op het balkon. We gaan snel ontbijten, want trek hebben we inmiddels allebei wel gekregen.

> Fuxia dek 11, ligstoelen - 12.45u

We weten dat we elk moment kunnen gaan vertrekken, want we zien de boot van de havenmeester al naast ons liggen. De haven is niet enorm groot, maar toch weet de kapitein ons weer soepeltjes de Golf van Oman in te varen. Uiteraard luidt de scheepshoorn ook weer. Vanaf het dek zien we ook weer het paleis van de Sultan liggen en ook het Al-Bustan Palace Hotel.

En daar zijn ze weer: een hele schol dolfijnen zwemmen een stukje verderop! Hun vinnen glimmen in de zon.

> Orchidea dek 9, Lido Acqua Regina - 13.58u

We nemen plaats op het achterdek. Dit wordt een middag van zwemmen, zonnen, eten en drinken. Va-kan-tie met een hoofdletter V!

> Golf van Oman, Costa Deliziosa -18.03u

Vaarroute: Muscat- Fujairah

9.80 knopen/ 18.16 km/u

27.5 graden Celsius

Wind 5.2km/u

longitude 24 22 45 N

latitude 58 35 22 E

Luchtvochtigheid: 68%

> Orchidea dek 6, Hut 6351 - 19.22u

Vandaag hebben we gala diner: het Captain`s diner. Dus het meegebrachte pak en nette jurk kunnen uit de kast! We spieken wel eerst even om het hoekje of we niet overdressed zijn, maar dat zijn we gelukkig niet. De meeste mensen hebben hun beste pak meegenomen. Het diner begint over een uur pas, dus we gaan het schip nog maar eens `rondparaderen`.

> Azalea dek 3, Atrium Delle Delizie - 19.00u

We worden uit de stroom struinende mensen gehaald om een fotosessie te laten doen. Op elk dek staat minstens wel een fotograaf, dus ontkomen doe je er ook niet aan. Dus wij gaan maar op in de instructies die gegeven worden. Flits hier, flits daar. Het lijkt onze trouwdag wel!

> Gardenia dek 2, Duse Theatre - 19.30u

We komen aangelopen bij het theater. Het is er druk, want hier is de Captain`s Gala Cocktail Party. Onze kapitein heet Pietro Sinisi. We mogen zelfs met deze Italiaanse gladjakker op de foto. Haha!

In het theater trakteren ze op prosecco en hapjes. Er wordt wat gedanst op het podium en later komt ook de kapitein en een deel van zijn officieren voorstellen.

> Gardenia dek 2, Restaurant Albatros - 20.30u

Onze tafelgenoten zien er ook chic uit. Leuk om een keer zo te dineren. Het eten smaakt prima en we wisselen verhalen en ervaringen uit. Er staan zoveel lekkere gerechten op de kaart dat we eigenlijk niet kunnen kiezen. En wat doe je dan? Je bestelt meerdere gerechten. En waarom? Omdat het kan!

> Azalea dek 3, Dusso Theatre - 23.00u

De Musical Show `Shapes` staat op het programma. We zijn wel benieuwd naar zo`n show. En we moeten zeggen dat we er onder de indruk van zijn. Dans, zang en lichtspektakel. Erg mooi gedaan, vooral die lasershow ziet er top uit!

> Gardenia dek 2, Grand Bar Mirabilis - 23.45u

Na eerder deze week een vrouwelijke danswedstrijd gezien te hebben, waar een Chineze dame terecht als winnares werd gekozen, nemen we nu plaats om de verkiezing tot Mister Deliziosa eens nader te bekijken. Uiteraard in het gezelschap van onze tafelgenoten. We blijven ons verbazen hoe ver sommige kandidaten gaan om de titel te pakken te krijgen. Maar voor de rest is het zeker vermakelijk!

 

24.03.2011»

 

 

COSTA DELIZIOSA LOGBOEK

> Ortensia dek 6, hut 6351 - 09.00u

Als we wakker worden, zijn we al aangemeerd in de haven van Fujairah. Hmmm, echt een industrie haven. We zien wel dat er op de kade een klein marktje is opgezet door de lokalen. Het ligt er vol tapijten en andere souvenirs. We willen vandaag eigenlijk het liefste zo weinig mogelijk doen, dus twijfelen of we vandaag van boord gaan.

Fujairah

Ja, toch maar van boord. We houden het simpel en vragen een taxicahuffeur aan de poort van de haven om ons naar de vismarkt te brengen. Het liefst wil hij een hele tour met ons maken. Dat snappen we wel, maar vandaag zijn we daar echt niet aan toe. Verschillende keren laat hij alle attracties van Fujairah zien op een foldertje. Spijtig voor hem, maar we houden het bij het bezoek aan de markt.

Nou, zo uniek is dat bezoek ook niet. Rond de vismarkt stikt het van de touringbussen en met de beruchte rode keycord behangen toeristen. Ondanks dit blijft de markt een mooi aanblik. Ze hebben hier zelfs haaien in het assortiment. Een mooie gelegenheid om zo`n beest te aaien. Wat voelt die huid stroef aan!

Verderop zit een groentemarktje, waar de marktmannen hun waar trots verkopen. De groentemarkt loopt over in een vleeshal, waar allemaal kleine winkeltjes zitten. In de etalage hangen vers geslachte dieren. Plotseling worden we gewenkt door een slager, die met zijn collega voor de deur staan. We moeten binnenkomen en hij staat erop dat hij met ons op de foto gaat. Want hij `verzamelt` nationaliteiten. En Nederland heeft hij nog niet. Wij vinden het ook hartstikke leuk, dus we volgen de `bevelen` maar al te graag op. De foto`s wil hij ook graag hebben, dus of we deze mee willen nemen de volgende keer dat we hier zijn. Dat zal niet zo snel gebeuren, dus we vragen om zijn adres of eventueel e-mailadres. Dat heeft hij niet, maar zijn broer wel, dus ik krijg hem aan de telefoon. Omdat de communicatie niet zo goed verloopt, komt hij nog wel even langs. Dus binnen de korste keren staat het winkeltje hartstikke vol met 2 toeristen, 2 slagers, de broer van de slager en nog een vriend. We kunnen de kont niet meer keren. Maar wat een gezelligheid! We noteren uiteindelijk het juiste emailadres en gaan dan weer op pad. We worden nagezwaaid tot we de hoek om zijn.

We wandelen nog over een huishoudmarktje, maar het is bloedheet zo langzamerhand en we hebben voor de rest weinig op ons `te zien`- lijstje staan, dus we pakken een taxi naar de haven. Ook deze chauffeur biedt ons een dagtour aan. Heel vriendelijk en begrijpelijk, maar we houden deze stad voor de rest voor gezien en keren terug op de Costa Deliziosa.

 

COSTA DELIZIOSA LOGBOEK

> Orchidea dek 9, Lido Acqua Regina - 13.00u

En we hebben de ligbedden weer gevonden hoor! We liggen heerlijk te zonnen. Wel met uitzicht op enorme kranen die op de dok staan. Er wordt getankt, dus roken aan bakboordzijde is vandaag niet toegestaan. Naast ons schip ligt een platte boot die met allerlei slangen met de onze is verbonden.

De afvaart uit Fujairah is rond 5 uur. Het blijft een mooi gezicht. We kunnen alles mooi volgen vanaf ons eigen balkonnetje. Op naar Abu Dhabi!!

> Gardenia dek 2, Albatros Restaurant - 20.30u

Het belooft weer een lach avond te worden met ons tafelgezelschap. Onze obers Philistine en Joyliesh komen resp. uit de Filipijnen en India. Lieve en hardwerkende mensen die zo`n 8 maanden werken en vervolgens 2 maanden achtereenvolgend vrij zijn. Een baan met veel heimwee volgens mij. Maar deze mensen stralen elke avond weer als nooit tevoren.

Vandaag is het thema Italiaans en zoals elke avond komt de fotograaf langs om een snelle shot te maken. Deze keer mogen (lees: moeten) we op de foto met een zogenoemde kok en met een neppizza. Morgen kunnen we de foto`s terugkijken.

> Gardenia dek 2, Grand Bar Mirabilis -22.48u

Na het eten lopen we bijna al traditiegetrouw naar de Grand Bar. We vallen bijna in slaap van de stijldans muziek die hier gespeeld wordt. Maar de Duitse cruisers weten hier wel raad mee.

> Orchidea dek 9, Lido Azzuro Blu - 23.15u

We ontdekken dat er bij het zwembad op het middendek dat er een heuse disco aan de gang is! De Revival Night met muziek van DJ Thaty! Al snel verplaatst onze groep zich een paar verdiepingen hoger. We dansen op disco klassiekers en iedereen draagt op zijn eigen manier een steentje bij op de dansvloer.

Onze dancing shoes gooien we tegen een uur of 1 echt uit. Weer een leuke avond!

25.03.2011 »

Hoppen in Abu Dhabi

In de ochtend voelen we onze voetjes nog wel, maar we gaan toch zo snel onze gesteldheid dit toelaat van boord. De enorme tent die op de kade staat en dient als terminal, is voor ons een goede uitvalbasis om de stad te bezichtigen. Naast de `henna-tattoo-lady` en de `man-met-de-valk` is er namelijk ook gelegenheid om een hop on/ hop off busticket te kopen. En dat is precies wat we in gedachten hadden!

We kunnen gelijk mee en een bus zet ons af bij de Iranese markt dat in het havengebied ligt. Vervolgens rijden we door via de Corniche langs het uitnodigende strand van Abu Dhabi. We besluiten onze eerste hop off kans te pakken en lopen langs de boulevard. Op het public beach gaan we ook nog even met de voetjes het water in. Wat zouden we hier graag een plons willen nemen! Helaas hadden we hier niet op gerekend, dus het blijft bij pootje baden.

We hoppen weer de bus in en rijden langs de hoogste vlaggenpaal van de Verenigde Arabische Emiraten (is het niet het hoogste gebouw, dan wel de hoogste vlaggenpaal). In de Skytower kijken we uit over de stad, maar vervolgen onze weg snel weer.

Next stop: Emirates Palace Hotel. Als tegenhanger van de Burj al Arab, is dit hotel wel toegankelijk voor bezoekers. Althans dat hebben we gelezen, maar helaas als we de bus uitstappen, komen we er achter dat het vandaag juist niet het geval is. En dat betekent een half uur wachten in de zinderende hitte. Gelukkig vinden we wat verkoeling in de schaduw van een palmboom. Voor het hotel ligt een immens grasveld. Hier zitten zo`n 20 Indiërs op het gras om met de hand onkruid te wieden.

Het schijnt dat als je hier in VAE zonder werk komt te zitten, je als buitenlander binnen een maand een nieuwe baan moet vinden óf je moet het land verlaten. Zo simpel werkt het hier. Er zijn dan ook veel Indiërs, Pakistanen en Filippino`s die hier hun geluk komen beproeven. Er is hier dan ook volop werk in de bouw te vinden. De lokalen hebben veelal kantoor- en ambtenaarfuncties.

Goed, ik dwaal af. Via een lange weg komen we aan bij de Sheikh Zayed Moskee. Zo`n 10 jaar geleden heb ik deze stad al eens eerder bezocht, maar 0,0 herkenningspunten. Behalve dan deze enorme moskee, welke toen nog midden in een woestijn lag. Nu ligt er volop bebouwing en wegen erom heen. De moskee is vanaf 2 uur geopend voor publiek. Bij binnenkomst worden we eerst de kleedkamer in gewezen, want zowel vrouwen als mannen moeten zo goed als volledig bedekt. Alfred trekt een dishdashas aan en ik een abeyya aan en doe tevens de shayla (hoofddoek) om.

De moskee is reusachtig en oogverblindend wit. We houden dus uit noodzaak de zonnebril op. Waar je ook kijkt, overal marmer: de zuilen, vloer en entree. We worden steeds nieuwsgieriger hoe het er binnen dan wel niet uit moet zien. De pilaren zijn prachtig ingelegd met bloemen van parelmoer. Heel bijzonder. We hebben onze slippers al bij de deur gezet als we de gelegenheid krijgen om met z`n tweetjes in traditionele kledij op de foto te gaan. We lopen het marmeren binnenplein op op onze blote voeten. Fout! Niet doen als het 35 graden is! Marmer wordt toch echt erg, erg warm! We trekken een sprintje naar de schaduw en staan weer veilig.

Binnen is het heerlijk koel. Ook hier ligt weer een immens tapijt waar vele mensen jaren aan hebben gewerkt om te weven. Ongelofelijk! En heerlijk zacht onder onze bijna verbrande voetjes. De gebedsruimte is enorm. Hier moeten wel duizenden mannen in kunnen. De kroonluchters doen wel een beetje kitsch aan. Maar als je van kleur in combinatie met glitters houdt, dan is dit je lamp.

De bus komt weer voorrijden en rijdt ons langs mangrove woud, waar we flamingo`s zien. Ook rijden we nog langs een tapijt souk en dan zijn we alweer bij het punt aangekomen, waar onze lift staat naar het schip. We zijn zo toch de hele dag onder de pannen geweest.

 

COSTA DELIZIOSA LOGBOEK

> Orchidea dek 9, Lido Acqua Regina - 16.16u

Verfrissing vinden we wederom in het zwembad. We kunnen nog even van de laatste zon genieten. En van een snelle snack, want we hebben nog niets gegeten tussen de middag.

> Gardenia dek 2, Restuarant Albatros - 20.32u

Wederom een Gala Diner: Captains` diner. Dus de jurk en het pak weer uit de kast. Aan het einde van het diner, gaat het licht uit en komt het personeel met vuurwerk en taarten het restaurant bestormen. De captain en zijn officieren zitten midden in de zaal en trakteren iedereen op prosecco. Op de muziek van Love Boat maken ze nog een rondje door de zaal. Voor we echt uit onze galakleding knappen, verlaten we het restaurant weer.

Zoals eerder vermeld: eten en drinken volop hier op de Deliziosa. `s Ochtends kan je op verschillende plekken ontbijt nuttigen (à la carte, buffet of als roomservice). Hierna volgt het late ontbijt, lunch in het restaurant of als buffet, high tea met verschillende hapjes, buffet met verschillende thema`s, snacks bij het zwembad en dan diner. Ook dit kan in buffet of in à la carte vorm. Oja, en dan vergeet ik nog te vermelden dat er de hele dag door pizza te verkrijgen is.

Koffie, thee en water is de hele dag gratis verkrijgbaar. Fris, bier, cocktails, speciale koffie (zoals cappuccino) en wijn is tegen betaling verkrijgbaar. Voor zowel speciale koffies, bier als wijn kan je een `pakket` kopen. Voor een x bedrag betaal je dan eigenlijk deze drankjes vooruit. Dit is voordeliger dan per stuk bestellen. Bediening is heel vriendelijk en geduldig om het allemaal uit te leggen (of 10x uit te leggen zoals in het geval van een paar dames).

> Gardenia, dek 2, Gaius Casino - 22.17u

Als het schip aangemeerd is, dan is het casino (en tax free winkels) gesloten, maar omdat we nu aan het varen zijn, kunnen we een gokje gaan wagen. Omdat we niet weer in het stijldansfestijn terecht willen komen, gaan we blackjacken! We winnen helaas niets, maar we vermaken ons er wel een tijdje mee.

> Orchidea dek 9, Lido Azzurro Blu - 23.45u

Vanavond is er een buffet op het pooldeck. Alsof we nog niet genoeg gegeten hebben. Overal staan hapjes en taartjes. Én mooi uitgesneden watermeloenen! We dansen nog weer wat, maar houden het niet erg lang vol. Weltrusten!

26.03.2011 »

COSTA DELIZIOSA LOGBOEK

> Gardenia dek 2, Sharazad Disco, 10.00u

Er wordt bijeenkomst door een Nederlandse hostess gehouden. We hebben eigenlijk helemaal geen zin om heen te gaan, vanwege het ontbreken aan enthousiasme van deze mevrouw. Maar het zal wel nuttig zijn, dus ik alleen heen. Hier krijgen we meer informatie over onze laatste 2 dagen aan boord. Ze vertelt over de rekening, het ontschepen, waar we de paspoorten kunnen ophalen en wat we met onze bagage moeten doen. Ook deze presentatie is opgenomen op camera en wordt later weer in den treure op de tv herhaald.

> Ortensia dek 6, hut 6351 - 11.15u

Voor vandaag hebben we een excursie geregeld, maar niet via Costa. We checken nogmaals onze boeking en zien tot onze schrik dat we de verkeerde datum per mail hebben opgegeven! We bellen met het kantoor, maar de verbinding is erg slecht zo op open zee. Volgens mij hebben ze wel begrepen dat we een dag eerder willen, maar of dat nu ook mogelijk is?

We besluiten om er ons niet druk om te maken en kletsen op het balkon met onze bijna 80 jarige buurvrouw die haar zoveelste cruise maakt. Parmantige dame die haar mannetje wel staat.

> Orchidea dek 9, Muscadins Self Service Restaurant - 12.15u

We krijgen zin in ontbijt, maar het is ons vandaag nu dan toch echt gelukt om dit te missen. Dus we ontbijten maar met een warme lunch.

Volgens schema komen we rond 13.00uur in Dubai aan. In de verte zien we de skyline wel al weer opdoemen. Het ziet er naar uit dat we eerder aankomen, maar de kapitein legt na het precisie inparkeren exact om 1 uur aan.

Zandhappen in Dubai

In de cruiseterminal kunnen we op internet komen en we hebben een betere telefoonverbinding. Dus we bellen nogmaals met de touroperator van de excursie. Dit keer komt alles wel goed over en we worden diezelfde middag tussen 3 en half 4 opgehaald. Omdat het plan is om de hele middag en nacht weg te blijven, pakken we onze rugtassen.

We staan netjes op tijd al voor de terminal te wachten als de telefoon van Alfred gaat. Het is onze pick up chauffeur. Met de vraag waar we precies staan. Met behulp van een lokale man leidt hij de jeep naar onze plek. Er blijkt wat miscommunicatie te zijn over de ophaalplek, maar gelukkig gaan we dan toch op weg.

In de stad halen nog twee meiden op en we delen dus de jeep met 3 Filipijnse dames en een man. We rijden langs het paleis van de sultan. Op de oprit lopen allerlei pauwen. Prachtig om ze in vol ornaat te zien!

Verderop zien we wederom flamingo`s. Dan rijden we verder de stad uit, de woestijn in. We maken een pitstop bij wat winkeltjes. Even wat verkoeling halen. Ook koop ik als echte toerist een Arabische doek en laat het me omknopen.

Inmiddels is het flink gaan waaien en de zonnebril biedt onze ogen enige bescherming. Op de parkeerplaats laten ze de banden al iets leeg lopen. Als we onze weg vervolgen, zien we hele hopen met zand op het asfalt liggen.

We draaien de weg af, zo het zand op. We zijn niet de enigen met een woestijnexcursie. En dan kan het zogenaamde `dunebashing` beginnen. Alfred zit voorin en heeft prachtig zicht! Ik ben wel blij dat ik niet helemaal achterin zit, want het gaat behoorlijk tekeer. Duin op, duin af, we glijden met de jeep over het zand. Af en toe voelt het alsof we met auto en al een koprol gaan maken, maar onze bestuurder heeft de auto gelukkig goed onder controle. Deze auto`s krijgen wel wat te verduren!

Een pitstop. Daar staan we dan: midden in de woestijn! Echt supergaaf! Eén grote zandbak. Omdat het in de namiddag is, is het zand afgekoeld, maar voelt nog wel aangenaam aan. Mijn voeten voelen inmiddels loodzwaar aan met al dat zand in mijn sokken en schoenen, dus ik doe ze uit en ga op blote voeten verder.

Dan is het nog maar een stukje rijden naar het kamp. Er is al veel bedrijvigheid. We krijgen een tafel toegewezen en er wordt uitgelegd waar wat te vinden is. We droppen de tassen en lopen een rondje. Je kan een ritje op een kameel maken, op een quad rijden, waterpijp roken en zandboarden! Het leek ons erg leuk om met een snowboard van een duin af te glijden, maar helaas zijn de duinen hier niet zo groot als tijdens het dune bashing. Dus het blijft jammergenoegbij één glij van een zandheuveltje. Het kameelrijden en de waterpijp slaan we over.

We zouden vannacht eigenlijk hier in het kamp blijven slapen, maar omdat we dat toch niet helemaal zien zitten. We hadden het `tenten`kamp in ieder geval met echte tenten voorgesteld, maar niets is minder waar. Ze hebben overal wanden geplaatst en elk hoekje is benut om gasten aan een tafel te kunnen plaatsen. We regelen snel een lift terug naar de boot.

Maar we hebben nog wel een barbecue tegoed en nog wat ander vermaak. Voor het eten danst een buikdanseres haar heupen van het lijf. Bij de ingang van het kamp stond al een groot bord, waarop staat dat het verboden voor toeristen is om te dansen. We laten alle eer aan de buikdanseres over.

Na het eten komt nog een man, die zo`n 10 minuten rondjes blijft draaien en daarmee een onwijs goede act opvoert. Prachtig om te zien. In de tussentijd heb ik een henna tattoo laten zetten bij een vrouwtje. Dit moet een half uur drogen voordat het gaat afbrokkelen en de roodbruine kleur zichtbaar wordt. Ik kan niet wachten tot het resultaat goed zichtbaar is.

We worden netjes afgezet bij in Port Rashid bij ons Costa schip. We kunnen voordat we het nachtleven aan boord induiken, eerst even lekker al dat zand eraf douchen!

 

COSTA DELIZIOSA LOGBOEK

> Orchidea dek 9, Lido

Bij het zwembad op het achterdek hebben ze loungemuziek op staan. Het terras is mooi verlicht. We zijn nu helemaal blij dat we niet in de woestijn zijn blijven hangen. Die sterren zien we vanaf hier ook wel!

Inmiddels is mijn henna tattoeage gedroogd en is het groffe henna al afgebrokkeld. Er is aangeraden om er olijfolie op te smeren, zodat het dieper de huid in trekt. Ik haal zo onopvallend mogelijk een schaaltje olijfolie bij het pizza buffet als er in de verte het Brabantse`Hé jongen!` klinkt. En zo lopen we weer onze tafelgenoten weer tegen het lijf.

De loungemuziek maakt plaats voor wat meer uptempo, maar tot dansen komt het vanavond niet. Toch wordt het pas half 2 voordat we onze hut weer opzoeken.

 

27.03.2011 »

We staan na wederom een uitslaapochtend op met de wetenschap dat het vandaag een lange dag gaat worden. En tevens de laatste van deze vakantie. Dus maar optimaal van alles nog even genieten.

 

COSTA DELIZIOSA LOGBOEK

> Orchidea dek 9, Pizzeria - 17.14u

Even lekker een pizzaatje tussendoor, want de snackerwekker is weer eens afgegaan!

> Fuxia dek 11, Sport Court - 18.12u

De zon is inmiddels ondergegaan en het wordt gelijk een stukje frisser (in verhouding tot die 35 graden dan hè!). We gaan onze basketbal kunsten oefenen op het sportveldje.

Het hele veldje is afgedekt met netten, zodat als we het basketbalnet missen, de bal niet in het drankje van de rode keycord-toerist valt of wat minder grappig zou zijn, in zee. Nu we toch zo sportief bezig zijn op de blote voeten, trappen we ook nog maar even een balletje over.

> Gardenia dek 2, Casino Gaius - 18.59u

We kijken in het casino (dat nu we aan wal liggen, gesloten is) sport op tv. Het lange wachten is begonnen. We kijken wat sport op tv, zitten achter de laptop en spelen een spelletje op de iphone. Als we zo langzaamaan richting het avondeten gaan, besluiten we onze vakantiekleding maar te verruilen voor de lange broek en dichte schoenen.

> Gardenia dek 2, Albatros Restaurant - 20.31u

Dit keer zitten we met z`n tweetjes. De Indische ober deelt zijn cruise ervaringen met ons. En ervaringen heeft hij zeker na 10 jaar op cruiseboten werken. Erg grappige verhalen over opstandige pubers, cruisen tijdens schoolvakanties en over wild vaarwater waardoor al het servies van de tafels vliegt. We krijgen nog wat tips tegen zeeziekte (waar we gelukkig totaal geen last van hebben gehad) en dan wordt alweer het nagerecht afgeruimd.

> Gardenia dek 2, Grand Bar Mirabilis - 21.40u

In de Grand Bar kunnen we lekker op een bank hangen en de nieuwe lading cruisers observeren. Eén stel heeft zin in aankomende week en danst er op los en doet zelfs verzoeknummers aan de band met de naam `Duo Sergio & Sabrina en Guiseppe` (?!).

Vaarwel Costa Deliziosa! We worden met de bus naar de luchthaven gebracht. Ook hier weer volop grootsheid en goud in de winkeltjes. Wel even slikken dat die erg leuke armband die ik om probeer zo`n €938 kost. Oei, maar snel weer teruggeven aan de lieftallige verkoopster. Het wachten is erg vermoeiend en we vallen al bijna in slaap... En we vliegen pas op 03.40u!

Na zo`n lange wachttijd en een half slapeloze vlucht is altijd fijn om bijna thuis te zijn. Wij stappen ons eigen bed in om slaap in te halen terwijl de Costa Deliziosa in Dubai aan de laatste afvaart van de route in het Midden Oosten begint. Voor dit seizoen dan.

 

Ma’a salama // مع السلامة

Meer informatie over de Emiraten, vind je hier

Meer informatie over Oman, vind je hier